Historisch Actief – historische GPS-routes in Kaag & Braassem

Historisch Actief – historische GPS-routes in Kaag & Braassem

Via diverse media is er de afgelopen weken aandacht besteedt aan het project Historisch Actief: een gezamenlijk initiatief van Museum Oud Alkemade, Museum Van Hemessen voor Woubrugge en Hoogmade, Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude en verhalenverteller Patrick Deters van ‘Vroeger was alles…’. Historisch Actief brengt de geschiedenis tot leven via een verzameling aan fiets-, wandel- en vaarroutes in Kaag & Braassem, allen met audiostopplaatsen die automatisch worden afgespeeld op basis van GPS.

Ontstaan

Hoe kunnen we zorgen dat de geschiedenis tot leven komt en op een laagdrempelige manier kan worden overgedragen? Als bestuurslid van Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude dacht Ciska Harte-Hoogervorst veelvuldig na over deze vraag. En zij was niet de enige. Tijdens een visie-avond van de gemeente Kaag & Braassem ontmoette ze onder andere Betty Kemper en Lex van der Zwet van respectievelijk bestuurslid bij de historische vereniging van Hoogmade en Woubrugge en voorzitter van Museum Oud Alkemade. En zij waren het met elkaar eens: de verhalen zijn er om doorgegeven te worden. Je hebt er niets aan als die staan weg te kwijnen in een depot of archief.

Een tekort aan vrijwilligers die als gids kunnen dienen en een tekort aan beweging van menig mens werd vertaald naar een podwalk. Oftewel: een op GPS-gebaseerde historische route waarbij je op bepaalde punten (audiostopplaatsen) automatisch een verhaal hoort over wat er op die plek is gebeurd, met meer informatie over een gebouw dat er staat of een persoon die daar heeft geleefd. Er werd contact gezocht met Patrick Deters, die met zijn podcast Vroeger was Alles als verhalenverteller bekend stond en ook IT-technisch het project kon sturen.

Ontdek de geschiedenis te voet, te fiets of per boot

De podwalk bleef overigens niet bij wandelen. Inmiddels kun je ook fietsend of varend de geschiedenis van Kaag & Braassem beleven. De projectgroep heeft in een periode van 7 maanden al 9 routes gerealiseerd onder de naam Historisch Actief. Het zijn stuk voor stuk routes waarmee je de rijke geschiedenis van de gemeente Kaag & Braassem ontdekt per fiets, boot of de benenwagen. Routes die je meenemen langs prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden. Op de website www.historischactief.nl vind je een overzicht van de routes en start je moeiteloos je avontuur. Je wordt begeleidt langs de route en bij elke audiostop begint automatisch een boeiend historisch verhaal van zo’n 3-4 minuten af te spelen. Alles wat je nodig hebt is een telefoon met internetverbinding en eventueel een fiets of boot. Met dit project zetten de historische verenigingen en stichtingen zich in om de geschiedenis binnen Kaag & Braassem levend en interessant te maken voor een breed publiek.

Ontdek het zelf

Nieuwsgierig geworden? Bezoek de website https://www.historischactief.nl/ en duik al wandelend, fietsend of varend in de geschiedenis van Kaag & Braassem.

Reacties zijn gesloten.